Google Website Translator

2.1.12

Soichiro Honda...ο Ιάπωνας "επαναστάτης" !

Ο Soichiro Honda θεωρείται μία εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων στο χώρο της βιομηχανίας.Γεννήθηκε το 1906 σε μια μικρή πόλη της Ιαπωνίας,την Komyo. Μεγάλωσε επισκευάζοντας ποδήλατα στο κατάστημα του πατέρα του.

Στα 16 του ταξίδεψε στο Τόκυο για να εκπαιδευτεί ως μηχανικός αυτοκινήτων. Επέστρεψε στον τόπο του έξι χρόνια αργότερα και άνοιξε τη δική του μικρή επιχείρηση. Από νεαρή ηλικία ο Honda εκδήλωσε την αγάπη του για τους αγώνες,με τους οποίους ήρθε σε επαφή κατά την παραμονή του στο Τόκυο. Ένα σοβαρό ατύχημα που είχε,όμως, το 1937 τον ώθησε να στρέψει την προσοχή του αποκλειστικά στην εξέλιξη και προώθηση μηχανολογικών προϊόντων.Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ο Honda άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει κινητήρες τους οποίες πουλούσε σε άλλον κατασκευαστή. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Takeo Fujisawa,έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ικανό στο να διαχειρίζεται την περιουσία της εταιρίας. Από εκείνη τη στιγμή Honda και Fujisawa απέκτησαν διακριτούς ρόλους. Ο πρώτος θα ασχολούνταν αποκλειστικά με τη σύλληψη ιδεών και την εφαρμογή τους στην πράξη (κάτι στο οποίο είχε,αναμφισβήτητα, μεγάλο χάρισμα), ενώ ο δεύτερος θα αναλάμβανε το managment της εταιρίας,πεδίο στο οποίο ο Soichiro δε διακρίθηκε ποτέ. Μάλιστα η συνεργασία τους αυτή μετατράπηκε και σε μια μακρόχρονη φιλία που τη χαρακτήριζε ο βαθύτατος αλληλοσεβασμός.


Το 1952 η Honda Motor Co. άρχισε να κατασκευάζει τις δικές της μοτοσυκλέτες. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το Cub, μια μικρή,οικονομική μηχανή που "απογείωσε" της πωλήσεις της εταιρίας. Το Cub,μάλιστα,χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το ιαπωνικό "Model T"! Σε κάθε του βήμα και σε κάθε προσπάθειά του ο Honda έδειξε ότι δεν του άρεσε να ακολουθεί την δοκιμασμένη οδό.
Πάντοτε ζητούσε το νέο,το πρωτοποριακό. Ηθελε να ακούει τις ιδέες των συνεργατών και υπαλοίλων του και προσπαθούσε να τους δώσει κίνητρα ώστε να εκφράζονται ελεύθερα και να ανταλλάσουν απόψεις πάνω στα ζητήματα της δουλειάς τους. Χαρακτηριστικό είναι,μάλιστα,ότι στο χώρο έργασίας δεν ήταν "κλεισμένος" στο δικό του γραφείο,αλλά κυκλοφορούσε ανάμεσα στους εργαζομένους ώστε να τους βλέπει,να τους συμβουλεύει αλλά και να τον νιώθουν έναν απ'αυτούς!
O Honda συνέχισε να ταξιδεύει και να παρακολουθεί αγώνες "κατασκοπεύοντας" τις μοτοσυκλέτες του ανταγωνισμού. Στη συνέχεια συνέλλεξε τα στοιχεία και τα παρέδωσε στους μηχανικούς,ζητώντας τους να ξεπεράσουν τα standarts σε όλους τους τομείς. Αυτή η τακτική οδήγησε τη Honda στην κορυφή στους διεθνείς αγώνες,κάτι που έφερε και μεγάλη αύξηση των πωλήσεων. Το 1959, η Honda ήταν πρώτη σε πωλήσεις στην Ιαπωνία με 285.000 μονάδες. Δυο χρόνια αργότερα πουλούσε 100.000 μονάδες το μήνα!Επίσης,ξεκινά (1959) τις δραστηριότητές της και στις Η.Π.Α. όπου το 1963 κατακτά την κορυφή των πωλήσεων!


Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Honda ανακοίνωσε την πρόθεσή της να "μπει" και στην παραγωγή αυτοκινήτων και πολύ γρήγορα (1964) εμπλέκεται και στη Formula 1 και σε άλλους σημαντικούς αγώνες. Οι επιτυχίες κι εδώ είναι πάρα πολλές. Ήδη το 1965 η Honda ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου του και κατέκτησε πολλές νίκες στη Formula 2. Το 1968 εγκαταλείπει την κορυφαία διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να επιστρέψει την περίοδο 1983-1992, ως κατασκευαστής κινητήρων... 8 πρωταθλήματα Formula 1 και 69 νίκες σε 151 αγώνες είναι ο απολογισμός, με τη Honda κερδίζει φήμη και πολύτιμη τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε σχεδόν άμεσα σε μοντέλα ευρείας παραγωγής. Παράλληλα η εταιρία επωφελείται και από τη συνεργασία της με κορυφαίους οδηγούς όπως οι Alain Prost, Mansell, Piquet και βέβαια ο Ayrton Senna.
Η ιστορία της Formula 1 όμως δεν έχει τελειώσει για την πρωτοπόρο ιαπωνική εταιρία, που το 2006, στην πρώτη χρονιά πλήρους εμπλοκής στο σπορ από το 1968, κερδίζει την πρώτη της -ιστορική- νίκη στο GP Ουγγαρίας, με τον Jenson Button, αφήνοντας τον άλλο Ιάπωνα κατασκευαστή, την Τoyota, να παλεύει επί χρόνια και με υψηλότερο badget για μία ανάλογη επιτυχία...


Σήμερα η εταιρία που πριν από 50 περίπου χρόνια ξεκίνησε την κατασκευή "δικών της" οχημάτων,είναι ο Νο 1 κατασκευαστής μοτοσυκλετών (και 1η στο πρωτάθλημα MotoGP) και 9ος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων,παγκοσμίως, έχοντας προσφέρει στο χώρο κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις και ιδέες (κινητήρες Vtec, ενεργητική τετραδιεύθυνση, υβριδικά αυτοκίνητα -Insight και Civic IMA- ενεργειακές κυψέλες -FCX- και πολλά άλλα) ενώ προσφάτως έκανε την είσοδό της και σε έναν εντελώς νέο -γι'αυτήν- χώρο, αυτόν της αεροναυπηγικής! Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Honda διατηρεί στο ακέραιο τη φιλοσοφία του ιδρυτή της που βασίζεται στην προσφορά αξιόπιστων και -προπάντων- τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων.


-------------------------------------------------------------
Επιτεύγματα:


1936 -- Ρεκόρ ταχύτητας που παρέμεινε μέχρι τη δεκαετία του '50.1944 -- Κατοχείρωσε (μέχρι εκείνη τη χρονολογία) περίπου 40 πατέντες.1959 -- Νο1 σε πωλήσεις στην Ιαπωνία.1961 -- Θριάμβευσε στον αγώνα Isle of Man T.T., κερδίζοντας την 1η θέση στα 125cc και 250cc.1972, October 26 -- προτάθηκε τιμητικά ως μόνιμο μέλος της "American Society of Metallic Science" για τη συνεισφορά του στην έρευνα και εξέλιξη μετάλλων.1972, July 1 -- Λάνσαρε το Civic.1974 -- Το Civic CVCC βραβεύτηκε ως το "Japanese Car of the Year".1979 -- Έγινε πρόεδρος του "anti-prostitute council",στο γραφείο του πρωθυπουργού.1982 -- Πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Ιαπωνίας.1984 -- Διορίστηκε πρόεδρος της εθνικής διάσκεψης υγείας και του υπουργείου υγείας της Ιαπωνίας.1985 -- Έγινε ειδικός σύμβουλος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου.
Ο Honda έλαβε το "Blue Ribbon Medal for a Meritorious Deed" (1952, Aπρίλιος)/ το "Japan First Order" (1981, Aπρίλιος)/ το βραβείο "Japan First Order of Asahi" (1991)/ Το 1989, ο Soichiro Honda έγινε ο πρώτος Ιάπωνας που "μπήκε" στο "Automobile Hall of Fame" των Η.Π.Α. / Το 1990, τιμήθηκε με το "Medaille d'Or de la Federation Internationale de Automobile", για την προσφορά του στους αγώνες της Formula-1. Ήταν μόλις ο τρίτος που έλαβε αυτήν την διάκριση,μετά τους Ferry Porsche and Enzo Ferrari.
Άλλες διακρίσεις για τον Soichiro Honda:1952 -- Ranju-hosho, Ιαπωνία. 1971 -- Mercurio d'Oro, Ιταλία 1973 -- "Honorary Citizen of Tenryu City" (ο πρώτος που έλαβε αυτόν τον τίτλο). 1973 -- "Traffic Culture Prize", Ιαπωνία. 1978 -- "Grande Ufficiale del Ordine al Merito",Ιταλία.1979 -- "Commander de l'Ordre de la Couronne", Bέλγιο.1980 -- "Knight Commander of the Royal Order of the Polar Star", Σουηδία.1980 -- "Officier dans l'Orde des Art et des Lettres", Γαλλία.1980 -- "Honorary Degree of Engineering Science from Marceille University", Γαλλία.1984 -- "Grand Officier de la Legion d'Honneur", Γαλλία.1984 -- "The Distinguished Civil Service Prize" . 1985 -- "La Grande Croix de l'Ordre Leopold II", Bέλγιο.1987 -- "The Special Distinguished Service Prize" ,Σουζούκα,Ιαπωνία. 1989 -- "Automotive Hall of Fame", Η.Π.Α.1991 -- "Kiji Sho", Ιαπωνία. 1991 -- "Kyokujitsu-Daihosho".1991 -- "Person of the Year" Ιαπωνία. 1992 -- "James Watt Prize", Αγγλία.
----------------------------------------------------------
Είπε...
"Σκέφτηκα να εφαρμόσω έναν κινητήρα σε ποδήλατα,επειδή δεν ήθελα να ανεβαίνω στα ασφυκτικά γεμάτα τρένα και δεν μπορούσα να πάρω το αυτοκίνητό μου εξαιτίας της έλλειψης βενζίνης." (1936)

"Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κορυφή μιας εταιρίας πρέπει να κάνει αυτό που οι υπόλοιποι απεχθάνονται να κάνουν. Δεν πρέπει να το κάνει συνεχώς,αλλά μόνο μια φορά και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον ακολουθήσουν οι υφιστάμενοί του." (1950)

"Ξανακοιτώντας τη δουλειά μου, νιώθω ότι δεν έκανα παρά μόνο λάθη.Μια σειρά από αποτυχίες και πράγματα για τα οποία μετανιώνω.Για ένα όμως είμαι περήφανος:παρότι έκανα το ένα λάθος μετά το άλλο,τα λάθη ή οι απότυχίες μου δεν οφείλονταν ποτέ στον ίδιο λόγο." (1989)

Ο Soichiro Honda πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1991, σε ηλικία 85 ετών...


------------ Νεκτάριος-Λ  Α.(14/9/2006) ------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: